OVER ONS

Ons project en onze visie

De NatuurTalent – VISIE

Ons hoofddoel is tweeledig net zoals onze naam;
↠ mensen en NATUUR terug samenbrengen
↠ een plek waar iedereen zich thuis mag voelen door in te zetten op hun TALENTEN.

De kracht van onze boerderij ligt in de verschillende hoeken die bepaalde talenten stimuleren. Zo heb je een muziek-, crea-, beweeg-, ontdek-, rust-, drama-, kook-, denk- en techniekhoek die iedereen naar eigen aanvoelen mag opzoeken. Op deze manier vindt IEDEREEN de plek die hij/zij op dat moment nodig heeft en komt zo tot een betrokken activiteit met steeds een intense beleving.

We geven onze bezoekers opnieuw TIJD, iets schaars tegenwoordig, je mag dus zelf bepalen hoe lang je met iets bezig bent. Ieder mag op zijn tempo en op zijn ontwikkelingsniveau op ontdekking gaan, net zoals in de natuur. Alles en iedereen mag op eigen tempo kiemen, groeien en bloeien. Niemand heeft haast en alles komt uiteindelijk altijd goed.

Explorerend SPELEN en ongedwongen LEREN zijn gelijkwaardig op onze boerderij, we verdiepen onze hoeken en materialen zodat alle ervaringen op een holistische wijze leerwinst opleveren. Op een spontane manier komen onze bezoekers in contact met veel verschillende ontwikkelingsdomeinen en mogen ze de leerinhoud BELEVEN met al hun zintuigen. Met als gevolg een verankerde leerstof. 

 
IMG_20190809_135931

Iedereen krijgt de VRIJHEID om initiatief te nemen, je eigen spel te creëren en om je ideeën mee te brengen naar de boerderij, om je mening te uiten. DEMOCRATISCH en opbouwend handelen is onze tactiek. Je mag zelf beslissen, fouten maken en je vastbijten in een eigen project. Experimenteren met dingen die vaak niet meer mogen. Net daardoor is de voldoening enorm groot en het zelfwaardegevoel warm. 

Toch hebben we binnen deze vrijheid een onwankelbaar kader van RESPECT, voor de dieren, de natuur, de boerderij met zijn materialen, de andere kinderen, de volwassenen EN voor zichzelf. We maken tijd voor de VERWONDERING die kinderen spontaan hebben en proberen dit gevoel groot te houden. Enkel vanuit respect zullen de kinderen opnieuw zorg dragen voor de wereld waarin wij leven en geven wij hiermee een aanzet tot liefdevolle duurzaamheid.

Onze plek is dé plek waar GROTE en KLEINE mensen SAMEN spelen, elkaar leren kennen, voor elkaar zorgen, elkaar kennis doorgeven en elkaar spontaan helpen. Een inclusie-plek waar leeftijd, afkomst, ontwikkelingsniveau of andere ‘hokjes’ helemaal wegvallen. Een plek waar we mensen samenbrengen en opnieuw VERBINDEN. Het is een plek voor het GROTE PUBLIEK ! Oudere mensen laten genieten van spelende kinderen of kinderen met een beperking samenbrengen met pubers. Dit alles om samen te ontdekken dat ze dezelfde voorkeursplek hebben en een passie delen. De gewaarwording dat we meer overeenkomsten hebben dan verschillen is prachtig. Dus niet alleen de biodiversiteit onder de dieren en planten vrijwaren maar ook onder ons, de mensen. Onze gouden tool om dit te realiseren is VERBINDENDE COMMUNICATIE. 

Een plek waar we geen blad voor de mond hoeven te nemen en wij ieders mening respecteren. ALLES IS HIER BESPREEKBAAR. Waarden en normen zitten verweven in onze dagelijkse werking. Een gefundeerde sociaal-emotionele ontwikkeling schept gelukkige kinderen, maar is tevens belangrijk voor ieder van ons. Welbevinden, voor elke ziel aanwezig, is binnen onze organisatie een topprioriteit. 

Een plek waar je RISICO’S MAG NEMEN, je je grenzen mag verleggen en je zelfverzekerdheid een boost krijgt. Een plek waar je VUIL mag worden en het beste van jezelf mag geven maar er tegelijkertijd ook GEWOON mag ZIJN . Onze begeleiding is heel faciliterend, WIJ VOLGEN JOU en gaan in op jouw vraag en idee, hiervoor spreken we je probleemoplossend denken, je verantwoordelijkheidsgevoel, je creativiteit en zelfvertrouwen aan. Jij voelt, krijgt ons volle vertrouwen en mag aangeven wat je nodig hebt. De touwtjes liggen in jouw handen. 

We nemen het bekende, het kant en klare weg en bieden iets veel rijker aan, de natuur. Zij is ONUITPUTTELIJK met grenzeloos veel mogelijkheden en steeds in groei, de natuur is eindeloos in zijn seizoenen en de boerderij is constant in beweging. Tweemaal dezelfde dag beleven is hier onmogelijk, dus hoe onze dag of week er precies zal uitzien weet niemand, elke dag heeft een open einde, We go with the flow, we blijven in het nu, onze werking is organisch. 

Ook HET WEER  biedt grandioos veel ontdekkingen, dit omzeilen we niet maar OMAMEN WE . Wij geloven dat er geen slecht weer bestaat, alleen maar slechte kledij. Van achter ons raam ziet het er altijd erger uit dan dat het in werkelijkheid is. 

IMG_0679

Deze visie is volledig gebaseerd op de oneliner ‘ ALLES WAT JE AANDACHT GEEFT GROEIT ‘ Concreet is dit helemaal wat wij doen. Wij geven IEDEREEN aandacht en tijd die zij nodig hebben om verder te ontplooien tot GELUKKIGE WERELDBURGERS . (=Iemand die op een positieve manier een zinvol plekje kan vinden in onze wazige toekomst en drukke maatschappij, waar hij/zij het fijn vindt om te vertoeven.)

Onze talenten

Bij elke activiteit proberen wij onze visie te implementeren. Dit doen we door op een creatieve manier een ruim aanbod aan talenten te verweven in elke buitenactiviteit. Op deze manier proberen we alle mensen groot en klein, aan te spreken op hun eigenheid, hun passie en hun gevoel. 

Enkele voorbeelden van onze talenten in de openlucht kan je in deze collages terugvinden, zij spreken voor zich. Zoals jullie zullen gewaarworden, ALLES kan buiten. 

Verlaat nooit de weg van je eigen TALENT. Wees waarvoor de NATUUR je heeft bedoeld. En je zult slagen.

Creatieve vingers

Niet-stilzitters

Natuurvrienden & ontdekkers

Rustige zielen

Muzikanten en drama queens & kings

Topchefs & lekkerbekken

Denkers, bouwers & uitvinders

Ons team

NatuurTalent is een samen-project en wordt gerealiseerd door enthousiaste vrijwilligers, vrienden, stagiaires, jongeren en jobstudenten MET TALENT, die allemaal mee onze visie uitdragen. Zonder hun gloed zou ons project nooit zijn wat het nu is.

Word jij ook blij als je ons project en onze visie leest? Heb je zin om mee te genieten van onze tocht, onze stek of heb jij een briljant idee dat volledig binnen dit verhaal past? Niet twijfelen om ons een seintje te geven! Je bent meer dan welkom!

Krijg je een warm gevoel en wil je ons toch op één of andere manier steunen? Dat kan zeker! 

  • Je kan trooper installeren op je browser zodat bij elke online aankoop een klein bedrag gestort wordt op onze rekening. Super makkelijk! Google naar www.trooper.be/nl/trooperverenigingen/natuurtalent
  • Je kan onze posts mbt bekendmaking van activiteiten en inschrijvingen delen op onze facebook en instagram pagina zodat ons bereik groter wordt en we meer mensen kunnen verrassen met ons aanbod. 
  • Je kan ons herbruikbare materialen aanleveren. Een huis leegmaken of jaarlijkse oprommeltijd, voor je naar het containerpark gaat kan je altijd bij ons terecht met wat foto’s van de spullen! Wij laten je graag weten of we deze een nieuw leven kunnen geven! (Enkele voorbeeldjes? Dakgoten, plastic buizen, tuinmateriaal, truwelen, fietsen, timmermateriaal, bestek, golfballetjes, tennisballen, gereedschap, stoelen en tafels,…)
  • Je werkgever of bedrijf bezit de mogelijkheden om financieel te steunen via gift of sponsoring? Let us know! We proberen zoveel mogelijk materialen te hergebruiken maar soms hebben we ook echt nieuwe investeringen nodig, bv. een grasmachine, een bosmaaier, metalen koffers, dierenvoeding, enz. 
  • Je wilt je talent delen zoals dierenverzorger, webdesign, socialemediatips, fotografie, muzikaal talent, ambacht, moestuinvingers, uitvinder, enzoverder, wij kunnen echt alle hulp gebruiken! Vaak, minder vaak of een éénmalig bezoek, werkelijk alle tips zijn welkom!

Ons verhaal

Ons verhaal begint bij Plant en Houtgoed, een prachtig bedrijf met een wondermooie ziel. Wij zijn dan ook heel fier dat wij hier een stukje van mogen zijn en kunnen groeien onder hun veilige vleugels. Nooit of te nimmer hadden wij gekunnen wat we gedaan hebben zonder hun hulp. Van wijze woorden tot helpende handen. Van hout tot houttechnieken en zoveel expertise op zoveel vlakken. Onze dankbaarheid is immens. Het aankopen van hun boerderij voor het bedrijf was dan ook dé aanzet van dat ene kleine zaadje, kinderen met talenten in de natuur, dat hier mocht landde en kiemen. Om later te groeien en te zijn waar we nu zijn. Wie had dit ooit mogen dromen?

Dit verhaal werd klaargespeeld door de magie, wilskracht en leute tussen ons samen.

Ik ben Evelien! En buitenlucht is het liefste wat ik snuif! Ik hou van eenvoud, vrijheid, ongelooflijke natuur met al haar grote en kleine wonderen! Ik vind het belangrijk om in het dagelijkse leven bewust met al dit moois om te gaan. Een passie die ik zoveel mogelijk en met plezier doorgeef.

Verder leef ik in de overtuiging dat iedereen bijzonder veel kwaliteiten bezit als je er maar in gelooft en de tijd neemt om ze te ontdekken. Hier knelde voor mij het schoentje in het onderwijs! Zoveel moois en potentieel dat zijn uitweg niet kon vinden, zoveel belangrijke boodschappen die niet verteld en gevoeld konden worden.

Met NatuurTalent heb ik het gevoel dat dat allemaal wel kan. Dat ons enthousiasme en energie omgezet kan worden in boodschappen en acties waarvan pretogen gaan blinken. Dat we samen op ontdekking mogen en zo dichter bij onszelf en anderen komen. NatuurTalent voelt als een stukje van mezelf dat ik elke dag mag ademen.

IMG_0387

Ik ben Aline , de zus van Nico (Zaakvoerder Plant en Houtgoed). Na een geïnspireerde reis van 21 jaar in het onderwijs EN twee buitengewone projectweken met mijn kleine helden op deze boerderij besloot ik op een trein te stappen die mij “thuis” bracht. 

Mensen die ontdekken, experimenteren en openbloeien in de natuur maakt me ontzettend gelukkig. Ik ben een mens mens, sameneiland is mijn eiland. Muren en eindeloos veel regels werden vervangen door waarden en normen, door zinvolle gesprekken. Spelen maar vooral leren op gevoel, dat klopte helemaal voor mij en niet alleen voor mij. 

Ik voel me thuis op de boerderij maar blijf op reis. Elke dag ontdek ik nog een nieuw deel van mezelf met weliswaar ook die valkuilen. En net hetzelfde zien gebeuren bij onze bezoekers, buiten in alle vrijheid, klein en groot door elkaar, geeft me een ontzettend warm en blij gevoel. Want ik weet dat we dichter komen. Dichter bij onszelf. En dit smaakt elke dag naar meer. Dus blijf ik bruisen met groene ideeën voor anderen die passen binnen hun verhaal, want dat is het liefste wat ik doe. 

Dus al heel snel voelde ik én wist ik… DIT is wat ik wil doen!

 

Wij samen, Evelien en Aline, is plezier. Ook dit klopt. We hebben al heel wat verhalen aan een sneltempo mogen beleven en hopen er nog heel wat mooie bij te kunnen stoppen! De snelheid waarmee we bijleren is sneller dan het licht. We hebben ons helemaal in deze uitdaging gegooid en zijn er voor 200 procent voor gegaan. Er staat niet minder op ons programma voor de toekomst. Integendeel! We willen jou inspireren met ons verhaal. We willen delen en geven. 

Maar duidelijk doen we dit niet alleen. We hebben heel wat rotsen in onze omgeving, fans van het eerste uur en wijze mensen die ons bijstaan wanneer het zwaar wordt. Zij weten dat NatuurTalent zonder hen nooit zou kunnen zijn, groeien, laat staan, bloeien. 

Onze dankbaarheid is oneindig, tegenover iedereen, tegenover ons geluk, hier, samen.

 
20191029_151459 (1)

 

Nee, we hebben niet meer slaap nodig. Het zijn onze zielen die moe zijn, niet ons lichaam. Wij hebben de natuur nodig. We hebben magie nodig. We hebben avontuur nodig. Wij hebben vrijheid nodig. We hebben waarheid nodig. We hebben stilte nodig. We hebben niet meer slaap nodig, we moeten wakker worden en leven.

Brooke Hampton

Hengstenberg VZW – Natuurtalent / Ondernemingsnummer: 0691.569.022

 

Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van deze warme organisaties!