OVER ONS

Ons project en onze visie

De NatuurTalent – VISIE
Ons hoofddoel is tweeledig net zoals onze naam;
↠ MENSEN en NATUUR terug samenbrengen
↠ een plek waar IEDEREEN zich thuis mag voelen door in te zetten op hun TALENTEN & INTERESSES.

De kracht van onze boerderij ligt in de verschillende hoeken die bepaalde talenten stimuleren. Zo heb je een muziek-, crea-, beweeg-, ontdek-, rust-, drama-, kook-, denk- en techniekhoek die iedereen naar eigen aanvoelen & interesse mag opzoeken. Op deze manier vindt IEDEREEN zijn plekje en kom je zo tot een betrokken activiteit en een intense beleving.

We geven onze bezoekers TIJD , iets zeldzaam tegenwoordig, je mag zelf bepalen hoe lang je met iets bezig bent, ieder mag op zijn tempo en op zijn ontwikkelingsniveau op ontdekking gaan. Net zoals in de natuur mag alles en iedereen op zijn eigen tempo kiemen, groeien en bloeien. Niemand heeft haast en alles komt uiteindelijk altijd goed.
 

SPELEN en exploreren staat op onze boerderij gelijk aan LEREN , we verdiepen onze hoeken zodat alle ervaringen leerwinst opbrengen. Op een spontane manier komen onze bezoekers in contact met veel verschillende ontwikkelingsdomeinen en BELEVEN ze de leerinhoud met al hun zintuigen .

IMG_20190809_135931

Iedereen krijgt de VRIJHEID om initiatief te nemen, je eigen spel te creëren EN om je ideeën mee te brengen naar de boerderij. Je mag zelf beslissingen nemen, fouten maken en je vastbijten in een eigen project. Daardoor is de voldoening groot en het zelfwaardegevoel warm. 

Op onze boerderij staat RESPECT centraal, voor de dieren, de natuur, de boerderij met zijn materialen, de andere kinderen, de volwassenen EN voor zichzelf.

We maken tijd voor de VERWONDERING die kinderen spontaan hebben en proberen dit gevoel vast te houden. Enkel vanuit dit respect zullen de kinderen opnieuw zorg dragen voor de wereld waarin wij leven en geven wij een aanzet tot meer duurzaamheid.

Het is een plek waar GROTE en KLEINE kinderen SAMEN spelen , elkaar leren kennen, elkaar kennis doorgeven en elkaar spontaan helpen. Een plek waar leeftijd, afkomst, ontwikkelingsniveau of andere ‘hokjes’ helemaal wegvallen. Een plek waar we opnieuw verbinden.

Een plek waar we geen blad voor de mond hoeven te nemen en wij ieders mening respecteren. Alles is hier bespreekbaar . Waarden en normen zitten verweven in onze werking. Een goede sociaal-emotionele ontwikkeling schept gelukkige kinderen maar is belangrijk voor ieder van ons.

Het is een plek voor het GROTE PUBLIEK! We willen mensen opnieuw samenbrengen. Oudere mensen laten genieten van spelende kinderen of kinderen met een beperking samenbrengen met pubers. Dit alles om samen te ontdekken dat ze dezelfde voorkeursplek hebben en een passie delen. De gewaarwording dat we meer gelijkenissen hebben dan verschillen is mooi. Dus niet alleen de biodiversiteit onder de dieren vrijwaren maar ook onder ons, de mensen. 

Een plek waar je RISICO’S MAG NEMEN, je grenzen mag verleggen en je zelfvertrouwen een boost krijgt . Een plek waar je VUIL mag worden en het beste van jezelf mag geven maar er tegelijk ook GEWOON mag ZIJN. Onze begeleiding is heel volgend, WIJ VOLGEN JULLIE en gaan in op jullie vraag en inbreng, hierdoor spreken we je probleemoplossend denken, creativiteit en zelfvertrouwen aan. Jij voelt en krijgt de touwtjes terug in handen.

We nemen het gekende, het kant en klare weg en bieden iets veel rijker aan, de natuur. Een plek met ONUITPUTTELIJK veel mogelijkheden en steeds in groei, de natuur is eindeloos in zijn seizoenen en de boerderij in volledige ontwikkeling. Tweemaal dezelfde dag beleven is onmogelijk.

Ook HET WEER biedt grandioos veel ontdekkingen, dit omzeilen we niet maar OMARMEN WE. Wij geloven dat er geen slecht weer bestaat, alleen maar slechte kledij. Van achter ons raam ziet het er altijd erger uit dan dat het in werkelijkheid is. Het is heerlijk buiten met de seizoenen in al hun pracht!

IMG_0679

Deze visie is gebaseerd op de oneliner ‘ALLES WAT JE AANDACHT GEEFT GROEIT ’ Concreet is dat precies wat wij doen. Wij geven IEDEREEN aandacht en tijd die zij nodig hebben om verder te ontplooien tot GELUKKIGE WERELDBURGERS. (=Iemand die op een positieve manier een zinvol plekje kan veroveren in onze wazige toekomst en drukke maatschappij, waar hij/zij het fijn vindt om te vertoeven.)

Onze talenten

In elke activiteit proberen wij onze visie te implementeren. Dit doen we door op een creatieve manier een ruim aanbod aan talenten te verweven in elke buitenactiviteit. Op deze manier proberen we alle mensen groot en klein, aan te spreken op hun eigenheid, hun passie en hun gevoel. Enkele voorbeelden van talent in openlucht kan je in deze collages terugvinden, zij spreken voor zich. Zoals jullie zullen gewaarworden, alles kan buiten. 

Creatieve vingers

Niet-stilzitters

Natuurvrienden & ontdekkers

Rustige zielen

Muzikanten en drama queens & kings

Topchefs & lekkerbekken

Denkers, bouwers & uitvinders

Ons team

NatuurTalent is een samen-project en wordt gerealiseerd door enthousiaste vrijwilligers, vrienden, stagiaires en jobstudenten MET TALENT, die mee onze visie uitdragen. Zonder hun gloed zou ons project nooit zijn wat het nu is. 

Word jij ook blij als je ons project en onze visie leest? Heb je zin om mee te genieten van onze tocht en onze stek of heb jij een briljant idee dat past binnen dit verhaal? Niet twijfelen om ons een seintje te geven! Je bent meer dan welkom!

Ons verhaal

Plant en Houtgoed is een prachtig bedrijf met een wondermooie ziel. Wij zijn dan ook heel fier dat wij hier een aanvulling van mogen zijn en mogen groeien onder hun veilige vleugels. Een korte samenvatting van waar het zaadje overvloog, waar het landde, waar het kiemde dus waar het allemaal begon. 

Evelien

Buitenlucht is het liefste wat ik snuif! Ik hou van eenvoud, vrijheid, waanzinnige natuur met al haar grote en kleine wonders! Ik vind het belangrijk om in het dagelijkse leven bewust met al dit moois om te gaan. Een passie die ik zoveel mogelijk en met plezier doorgeef. 
Verder leef ik in de overtuiging dat iedereen bijzonder veel kwaliteiten bezit als je er maar in gelooft en de tijd neemt om ze te ontdekken. Hier knelde voor mij het schoentje in het onderwijs! Zoveel moois en potentieel dat zijn uitweg niet kon vinden, zoveel belangrijke boodschappen die niet verteld en gevoeld konden worden.

Met NatuurTalent heb ik het gevoel dat dat allemaal wel kan. Dat ons enthousiasme en energie omgezet kan worden in boodschappen en acties waarvan pretogen gaan blinken. Dat we samen op ontdekking mogen en zo dichter bij onszelf en anderen komen. NatuurTalent voelt niet als een werk maar als een stukje van mezelf dat ik elke dag mag ademen.

IMG_0387

Aline, de zus van Nico (Zaakvoerder Plant en Houtgoed).

Na een ongelofelijke leerrijke reis van 21 jaar in de eerste kleuterklas en een buitengewone projectweek met mijn kleine helden op deze boerderij besloot ik op een trein te stappen die me “thuis” bracht. Mensen zien ontdekken, experimenteren en openbloeien in de natuur maakt me ontzettend gelukkig. Hier een deel van mogen uitmaken is een droom die werkelijkheid wordt. Ik ben een mens mens. Muren en eindeloos veel regels werden vervangen door waarden en spelen maar vooral leren op je gevoel, het klopt. Zoals in “volg je hart want dat klopt”.

Elke dag ontdek ik nog een nieuw deeltje van mezelf en net hetzelfde zien gebeuren bij onze bezoekers, buiten in alle vrijheid, klein en groot, geeft me een heel warm en blij gevoel. Dit smaakt zo naar meer. Mogen bruisen met groene ideeën voor anderen en deze laten passen binnen hun verhaal is het liefste wat ik doe. Ik geniet ervan om met NatuurTalent een meerwaarde te kunnen zijn voor anderen binnen hun verhaal.
En al heel snel voelde ik en wist ik… dit is wat ik wil doen.

Wij samen, Evelien en Aline, is plezier. Ook dit klopt. 

We hebben al heel wat verhalen aan een sneltempo mogen beleven en hopen er nog heel wat mooie bij te kunnen stoppen! De snelheid waaraan we bijleren is sneller dan het licht. We hebben ons helemaal in deze uitdaging gegooid en zijn er voor 200 procent voor gegaan. Er staat niet minder op ons programma voor de toekomst.

Maar uiteraard doen we dit niet alleen. We hebben heel wat rotsen in onze omgeving, fans van het eerste uur en wijze mensen die ons bijstaan wanneer het wazig wordt. Zij weten dat NatuurTalent zonder hen nooit zou kunnen ontkiemen, groeien laat staan, bloeien. Onze dankbaarheid is oneindig, ten opzichte van Nico, hen allemaal en ten opzichte van ons geluk, hier, samen.

 

AANBOD

Kinderen

Volwassenen


Veelgestelde vragen 

Het antwoord op jouw vraag nog niet gevonden? Misschien heb je hier meer geluk!

Is jouw vraag toch helemaal onvindbaar? Geen enkel probleem! Wij houden van uitdagingen! Mail hem gerust naar en wij vuren zo snel als mogelijk een antwoord terug!


Fiscaal attest

Hadden wij jouw avonturier(s) op bezoek en ben je hiervoor op zoek naar een fiscaal attest? Niet langer zoeken, hier zit je goed!
Vul onderaan je gegevens in en wij sturen jullie zo snel mogelijk per mail een attest door. 

Weetjes

  • Iedere avonturier heeft een afzonderlijk ingevuld formulier nodig. 
  • Attesten kunnen enkel opgemaakt worden vanaf het einde van het jaar(december) waarin de activiteit doorging. Vroeger is helaas niet mogelijk aangezien we hiervoor nog documenten nodig hebben van de gemeente!
  • Ben je nog wat vroeg? Geen probleem! Je kan je gegevens alvast achterlaten en wij sturen rond december het attest door. Kijk die periode je ongewenste post zeker na, daar willen onze berichtjes al eens inglippen.

AGENDA

Kalender 2023

Krokusvakantie Winterkamp 1 en samenwerking met Spocje  
Paasvakantie Lentekamp 1 en 2  
Zomervakantie Zomerkamp 1 2 3 4 5 6 7 en Taalkamp
Herfstvakantie Herfstkamp  
Herfstvonken November 2023  

CONTACT

Hengstenberg 81, Overijse

Algemene werking, Projecten, Nieuwe aanvragen & Facturatie
Aline: 0474/25.01.81

Kampen, Thuisonderwijs & Schooluitstappen
Evelien: 0498/44.32.88


Met bijzonder veel dank aan onze sponsors voor het mede mogelijk maken van ons project.


HENGSTENBERG VZW – NATUURTALENT
 
Ondernemingsnummer: 0691.569.022

Plant en Houtgoed wil een toekomstgericht en duurzaam alternatief bieden voor de inrichting van binnen en buitenruimtes, klein en groot, privaat en publiek. Een designer-built alternatief: we zijn zowel ontwerpers als makers. We gaan ook graag nog een stap verder door waar mogelijk een langdurige relatie aan te gaan met de klant waarvoor we werken.

HENGSTENBERG
Vanuit de Hengstenhoeve ontwikkelen we kennis en ervaring, hier is plaats om te testen, te maken, te verzorgen, plannen en planten. De hoeve is opgevat als een open platform en labo voor ontwerpers, tuiniers en makers geïnteresseerd in de herdefinitie van mens-natuur relaties. Gelegen vlakbij Brussel maar toch in het buitengebied biedt
het de generositeit van een rurale setting terwijl de link met de stad duidelijk aanwezig is. Historisch was de hoeve een kloppend hart voor de gemeente: we herdefiniëren dit historisch en dynamisch verleden door te werken rond zeven projecten:

P&H STUDIO – ontwerpstudio voor groene binnen- en buitenomgevingen
TINY JUNGLE – plantinstallaties voor binnen en buiten
MAAKATELIER  meubels en installaties
ECOTUINEN – natuur en mensvriendelijke tuinen
ZWEMPOEL – ecologische zwemvijvers
STALLEN & DIERENVERBLIJVEN – verblijven voor dieren
TREEHUGGER – speelinrichtingen en speellandschappen

Lees meer over wie we zijn en over hoe we werken op de about pagina of ontdek onze activiteiten op de verschillende deelpagina